Πως κάνουμε μετάδοση με το Radioboss

 
Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή, οπότε δεν θα ασχοληθώ με αυτή, θα περάσω απευθείας στην παραμετροποίηση. Αφού λοιπόν εγκαταστήσετε την εφαρμογή, εκτελέστε την και θα δείτε την παρακάτω οθόνη
 
 
Πριν πάμε βαθιά στην παραμετροποίηση του RadioBoss, ας δούμε τι βλέπουμε στο αρχικό μας παράθυρο. Το παράθυρό μας είναι χωρισμένο σε7 μέρη. Το πρώτο επάνω μέρος περιλαμβάνει τις διάφορες επιλογές και το μενού, το δεύτερο ακριβώς από κάτω και αριστερά έχει την τρέχουσα ώρα και ημερομηνία, καθώς επίσης και τον graphic equalizer. Ακριβώς δίπλα βλέπουμε "On air" και "Coming up next", ενδείξεις σχετικά με τη λίστα των τραγουδιών μας. Τέρμα κάτω και αριστερά, βλέπουμε το log window, εκεί εμφανίζεται το ιστορικό από τη στιγμή που ανοίγουμε το πρόγραμμα, μέχρι τη στιγμή που το κλείνουμε, τυχόν σφάλματα εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα. Δίπλα από αυτό είναι ο player μας, με τις κλασικές επιλογές (play, stop, pause, next, previous, forward, rewind, repeat track, stop next, shuffle, repeat playlist και φυσικά, προσοχή σε αυτό, την ένταση που ακούμε εμείς!)
 
Πάμε τώρα στην ενδιάμεση περιοχή του παραθύρου, την οποία θα δείξουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια μιας και βοηθάει αρκετά και στην μετέπειτα παραμετροποίηση.
 
Δεξιά είναι ο χώρος που τοποθετούμε τα τραγούδια μας, έχει δύο επιλογές. Την "Main":
 
 
 
και την "Temp":
 
 
Ποια είναι η διαφορά τους τώρα. Η main playlist είναι αυτή που βγαίνει στον αέρα, ενώ η temp είναι η δοκιμαστική μας λίστα στην οποία μπορούμε να βάζουμε κομμάτια και να τα κάνουμε προακουστική χωρίς να επηρεάζουν την κανονική ροή του προγράμματός μας.
 
Όπως παρατηρήσατε, εγώ έχω ήδη προσθέσει κάποια τραγούδια και στις δύο λίστες. αυτό γίνεται με δύο τρόπους. ο πρώτος είναι από κάποιο παράθυρο που έχουμε ήδη ανοιχτό να κάνουμε drag and drop το εκάστοτε τραγούδι ή κάποια playlist (m3u file), και ο δεύτερος να κάνουμε drag and drop από το αριστερό μερος (tab "File Explorer").
 
Ακριβώς δίπλα από την επιλογή "File Explorer" βρίσκεται η "Search", η οποία τόσα χρόνια δε μου χρησίμευσε πουθενά, οπότε δε θα ασχοληθώ μαζί της :P Ακριβώς δίπλα είναι η επιλογή "Information":
 
 
Από αυτό το tab μπορούμε να δούμε της πληροφορίες του κομματιού που έχουμε επιλέξει από δεξιά, επίσης μπορούμε και να τα διορθώσουμε και να πατήσουμε έπειτα το "Save", αρκεί εκείνη τη στιγμή το συγκεκριμένο κομμάτι που θέλουμε να αλλάξουμε να μην παίζει!
 
Ύστερα έρχεται η επιλογή "Schedule" η οποία αν σε βολέψει είναι αρκετά χρήσιμη. 
 
 
Μέσα από αυτή την επιλογή μπορείς να προγραμματίσεις σποτ (jingles), τραγούδια, λίστες που θες να παίζουν ανά κάποιο χρονικό διάστημα, είτε αυτό είναι λεπτά, είτε ώρες, είτε μέρες.
 
Σημαντικό tab στο οποίο θα επιστρέψουμε αργότερα, "FX".
 
 
Είναι το tab που έχουμε την περισσότερη ώρα επιλεγμένο κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Βλέπουμε τις εντάσεις των κομματιών, αν χρειαστεί τα χαμηλώνουμε ή τα δυναμώνουμε (από το gain) για να μην μπουκώνει το σήμα. Στην ουσία από το gain ρυθμίζετε την ένταση που θα πηγαίνει στον server. Ρυθμίζουμε το equalizer (είτε από τη λίστα είτε χειροκίνητα), το απενεργοποιούμε/ενεργοποιούμε, και το πιο σημαντικό, από εδώ ανοίγουμε το μικρόφωνο όταν θέλουμε να βγούμε αέρα, κλικάρωντας μια φορά το "MIC". Όταν θέλουμε να το κλείσουμε, απλά το ξανακλικάρουμε. Περισσότερες λεπτομέρειες και ρυθμίσεις για το μικρόφωνο θα δούμε αργότερα. Θυμόμαστε μετά από κάθε αλλαγή που κάνουμε σε κάποια από τις παραπάνω ρυθμίσεις, να πατάμε το "Save" (εικονίδιο δισκέτας).
Κάτω από το κουμπί "MIC", υπάρχει ένα άλλο που λέει "Effects...". Ας το κλικάρουμε να ρυθμίσουμε κάτι ακόμα. 
 
 
Αυτό που αναφέραμε προηγουμένως σε σχέση με το "Save", ισχύει και εδώ. Σε όποια καρτέλα από αυτές που φαίνονται στην εικόνα κάνουμε αλλαγή, κλικάρουμε την αντίστοιχη δισκέτα. Από αυτό το παράθυρο λοιπόν, το μόνο που εγώ χρειάστηκε να πειράξω ήταν στην καρτέλα "AutoAmp" η οποία στην ουσία ελέγχει την αυτόματη ενίσχυση κομματιών που παίζουν χαμηλά εξ' αρχής.
 

 

 



 
Επιλέγουμε το "Preset 2" από τη λίστα και το ενεργοποιούμε. Ύστερα, ξέρετε... Πατάμε τη δισκετούλα, και μετά "Close".

 

 
Μετά το "FX" έρχεται το "Plugins" το οποίο επίσης δε χρησιμοποίησα ποτέ, και έπειτα το "Crossfades", επίσης πολύ σημαντικό.
 
 
Στην αρχή τίποτα δεν είναι επιλεγμένο εδώ. Αρχικά κλικάρουμε τα "Fade in", "Fade out" και "Mix point" και στις τιμές τους βάζουμε αυτές που μας ικανοποιούν. Καλό είναι να κάνετε κάποιες δοκιμές για να βρείτε το βέλτιστο για εσάς, εγώ έχω τις παρακάτω τιμές:
 
 
Και φυσικά μην ξεχάσετε το "Save".
 
Πάμε να πούμε τώρα λίγα πράγματα για τις επιλογές εντός των μενού πάνω-πάνω στο παράθυρό μας. 
 
Κάτω από το μενού "View" μπορείτε να βρείτε όσα περιέγραψα παραπάνω συν κάποιες ρυθμίσεις για τη γραμματοσειρά του προγράμματος, στατιστικά ακρόασης (τα οποία δεν μου έχουν χρειαστεί μιας και βλέπω τα στατιστικά απευθείας από τον server) και επιλογή γλώσσας.
Κάτω από το μενού "Playlist", έχουμε αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές για εισαγωγή κομματιών ή λιστώνολόκληρων, line in, ακόμη και συνδέσμου. Η επιλογή Notepad είναι επίσης χρήσιμη για τη ροή της εκπομπής στην περίπτωση που θελήσετε να σημειώσετε κάτι για να μην το ξεχάσετε. Μπορείτε επίσης να διαγράψετε αρχεία από τη λίστα σας αν δεν υπάρχουν στο δίσκο ("Delete nonexistent files"), ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί η ακριβώς από κάτω επιλογή διαγράφει αρχεία από το δίσκο ("Delete files from disk")!
Επόμενο ενδιαφέρον κομμάτι είναι τα "Jingles" στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε μέχρι και 9 σποτ που χρησιμοποιείτε συχνά ώστε να τα επιλέγετε επί τόπου από αυτό το μενού και να παίζουν κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Για να προσθέσετε στη λίστα κάποιο σποτ, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Πάτε "Jingles -> Assign...":
 
 
Επιλέγετε το νούμερο στο οποίο θέλετε να προσθέσετε το σποτ και επιλέγετε από δεξιά "Add". Βρίσκετε το αρχείο και απλά επιλέγετε ΟΚ. Αυτό ήταν τώρα έχετε εισάγει ένα σποτ στη λίστα των Jingles. Το μόνο που μένει να ρυθμίσετε είναι το "Output volume when starting jingle" το οποίο πάλι θα δείτε με δοκιμές ανάλογα με τις ανάγκες σας, εγώ το έχω εντελώς κατεβασμένο.
 
Πριν πάμε στο μενού "Settings", ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα! Μπαίνουμε στο πιο κομβικό σημείο του σημερινού μας tutorial.
Επιλέγουμε "Settings -> Preferences...":
 
 
Στη συγκεκριμένη φάση, καλό είναι να μπει και η υποκειμενική σας άποψη. Τι εννοώ, ας πούμε εγώ δε θέλω το πρόγραμμα να ξεκινάει με το που ανοίγει ο υπολογιστής μου, κάποιος από εσάς όμως μπορεί να το επιθυμεί αυτό. Οπότε καλό θα ήταν πέρα από τα όσα θα σας πω εγώ, να ελέγξετε κι εσείς προσεκτικά τις ρυθμίσεις. 
Πάμε επομένως αμέσως στην καρτέλα "Playback":
 
 
Από εδώ επιλέγετε την κάρτα ήχου από την οποία θα παίρνετε την έξοδο όπως και κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις. Εγώ την άφησα όπως ήταν, δε χρειάστηκε να πειράξω κάτι.
 
Σειρά έχει το "Microphone/Line in":
 
 
 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Όταν ανοίγεται το πρόγραμμα, το μικρόφωνο πρέπει να είναι ήδη συνδεδεμένο στην κάρτα ήχου ώστε να το αναγνωρίσει.
 
Επιλέγουμε "Do not use Windows mixer" δεξιά, και έπειτα την κάρτα ήχου μας και το source από το οποίο θα παίρνουμε τη φωνή, εκεί δηλαδή που έχουμε συνδεδεμένο το μικρόφωνο.
Λίγο πιο κάτω επιλέγουμε το επίπεδο, σε dB, κατά το οποίο θα πέφτει η μουσική όταν ανοίγουμε το μικρόφωνο, και το Fade input σε δευτερόλεπτα, το οποίο ορίζει πόσο γρήγορα θα πέφτει η μουσική στο επίπεδο που έχουμε ορίσει. 
Λίγη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα dB που θα ορίσουμε, γιατί η μείωση είναι σχετική με το επίπεδο που παίζει εκείνη την ώρα η μουσική. 
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, έστω ότι στο tab "FX",  που δείξαμε προηγουμένως, εμείς έχουμε το gain στα -6 dB και στην παραπάνω καρτέλα έχουμε ορίσει το "Music level" σε -16 dB. Τότε όταν πατήσουμε το κουμπί "MIC" για να βγούμε αέρα, το gain θα πέσει στα -22 dB. Αντίστοιχα αν έχουμε το gain 6 dB, θα πέσουμε στα -10 dB. Όπως και να έχει πρέπει να το τεστάρετε με βάση τη δική σας χροιά και ένταση φωνής, καθώς επίσης και σε σχέση με το μουσικό "χαλί", αν χρησιμοποιείτε.
Πιο κάτω υπάρχει και η επιλογή του LINE.IN αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε.
Κάτι που επίσης πρέπει να αναφερθεί είναι ότι όταν μιλάτε στο μικρόφωνο, είναι προτιμότερο να μη φοράτε τα ακουστικά γιατί θα ακούτε τη φωνή σας με μια μικρή καθυστέρηση κι ίσως να μπερδεύεστε.
 
Επόμενη καρτέλα που μας ενδιαφέρει είναι ο "Converter":
 
 
Εγώ όπως βλέπετε το έχω στα "128 kbps Joint Stereo", ο καθένας εδώ βάζει αυτό που επιθυμεί αναλόγως και με τον server στον οποίο συνδέεται.
 
Τελευταία μας καρτέλα το "Broadcast":
 
 
Όπως παρατηρείτε κι εσείς, υπάρχουν 5 καρτέλες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε 5 διαφορετικούς servers στους οποίους είτε θα κάνετε ταυτόχρονα εκπομπή, είτε θα τους έχετε ως backup, είτε απλά θα αποτελούν διαφορετικές εκπομπές. Θα δούμε πως γίνονται αυτά. Ας εξηγήσουμε πρώτα τα πεδία. 
Server: η διεύθυνση για τον server στον οποίο θα συνδεθείτε, μαζί με το port του.
Password: ο κωδικός σας για τον εν λόγω server.
Encoder type: σε τι τύπο αρχείου θα γίνεται η κωδικοποίηση της εκπομπής.
Bitrate: ο ρυθμός μετάδοσης ή αν θέλετε καλύτερα, η ποιότητα του ήχου που θα βγαίνει προς τα έξω.
Name: το όνομα της εκπομπής σας ώστε να εμφανίζεται στα metatags.
Description: μια μικρή περιγραφή.
URL: το link του σταθμού σας.
Genre: Τι είδος μουσικής παίζετε.
Τα πεδία που έχω κοκκινισμένα είναι τα υποχρεωτικά, τα άλλα είναι προαιρετικά.
 
Όπως βλέπετε πάνω-πάνω υπάρχει με bold η επιλογή "Broadcasting enabled". Αν αυτή η επιλογή είναι απενεργοποιημένη, δεν πρόκειται να κάνετε εκπομπή όσα τάματα κι αν κάνετε... Ωστόσο, αν το ενεργοποιήσετε, και δεν έχετε ενεργοποιήσει και κάποιον server ("Enabled"), το πρόγραμμα δε θα ξέρει που να συνδεθεί, άρα πάλι δεν κάνετε εκπομπή. Άρα, τι προσέχουμε;;; Να έχουμε επιλεγμένο τουλάχιστον ένα server και το "Broadcasting enabled".
 
Πάμε τώρα να κάνουμε μια δοκιμή; Να πώς δείχνει το δικό μου Broadcast tab:
 
 
 
Ο server μου έχει αυτή τη μορφή γιατί είναι εντός του τοπικού μου δικτύου. Ο δικός σας το πιο πιθανό είναι ότι θα έχει τη μορφή κανονικής διεύθυνσης. Προσοχή, μην ξεχάσετε την πόρτα (:8000). Και η διεύθυνση και η πόρτα θα σας έχει δοθεί από την εταιρεία στην οποία έχετε αγοράσει streaming. Αφού κάνετε αυτές τις ρυθμίσεις και πατήσετε ΟΚ, θα δείτε στο log κάτω αριστερά το μήνυμα "Connected to server! (output 1)". Ο αριθμός δίπλα στο output αναφέρεται στον server που ενεργοποιήσατε στην καρτέλα "Broadcast" προηγουμένως. 
Αν κάτι έχει πάει στραβά στα στοιχεία σύνδεσής σας με τον server ή γενικότερα με τη σύνδεσή σας με τον server, θα εμφανιστούν τα μηνύματα "Cannot start broadcasting (output 1): Error 2" και "Connection/encoder died (output 1). Restarting..." με κόκκινα γράμματα.
 
Μην ξεχνάτε ποτέ, όταν κλείνετε το πρόγραμμα, να απενεργοποιείτε την επιλογή "Broadcasting enabled" από την καρτέλα "Broadcast"!

 

  • 25 Χρήστες βοηθήθηκαν
Σας βοήθησε αυτή η απάντηση;